Η κουζίνα αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο χώρο του σπιτιού και πρέπει να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του ιδιοκτήτη, τις συνήθειες του, αλλά και με την προσωπική του αισθητική. Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το χώρο της κουζίνας ή να συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωσή της νέας κατοικίας, θα πρέπει να σκεφτείτε κάποια βασικά ζητήματα.

Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας βοηθήσουν αφενός να σκιαγραφήσετε τις ανάγκες σας και αφετέρου θα χρησιμεύουν ως κατευθυντήριοι οδηγοί, είτε για εσάς είτε για τον επαγγελματία σχεδιαστή που έχει αναλάβει το χώρο σας.

Ερώτημα 1: Πόσοι είναι οι πραγματικοί χρηστές της κουζίνας;

Αρκετά μέλη ενός νοικοκυριού, περνούν ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα, μόνο και μόνο για να πάρουν νερό ή τροφή, ενώ δεν χρησιμοποιούν ποτέ τις συσκευές μαγειρικής, τους πάγκους, τα ντουλάπια, κλπ. Σε άλλα πάλι νοικοκυριά, τα περισσότερα μέλη μαγειρεύουν συχνά, περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα, συμμετέχουν στην προμήθεια τροφίμων, κλπ. Αν για παράδειγμα, στη δική σας οικογένεια, δυο μέλη είναι φανατικοί μάγειρες και μάλιστα τους αρέσει να μαγειρεύουν ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να προβλέψετε έναν ευρύχωρο πάγκο εργασίας που να μπορεί να εξυπηρετεί και τους δύο.

Ερώτημα 2: Πως χρησιμοποιείτε το χώρο;

Εκτός από τον πραγματικό αριθμό των χρηστών θα πρέπει να σκεφτείτε με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε τον χώρο της κουζίνας και πώς κινήστε μέσα σε αυτόν. Για παράδειγμα, κάποια νοικοκυριά δεν τρώνε καθόλου στην κουζίνα παρά μόνο στην τραπεζαρία. Αντίθετα, άλλες οικογένειες, έχουν τοποθετήσει ακόμα και καναπέ προκειμένου να συζητούν, να βλέπουν τηλεόραση, να πίνουν καφέ, να προσκαλούν φίλους, κλπ. Άλλοι πάλι χρήστες αρέσκονται να μελετούν την εφημερίδα τους, να ‘σερφάρουν’ στο ίντερνετ,ή να πίνουν το ποτό τους στην κουζίνα.

Ερώτημα 3: Τι είδους συσκευές χρησιμοποιείτε;

Γενικά, οι ηλεκτρικές συσκευές διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται από αρκετούς μια άχρηστη συσκευή ενώ από άλλους άκρως απαραίτητη. Μερικά νοικοκυριά, χρησιμοποιούν πολλές συσκευές όπως τοστιέρα, φρυγανιέρα, μίξερ, καφετιέρα, κλπ

ενώ αλλά δεν χρησιμοποιούν τίποτα από αυτά. Σκεφτείτε επίσης αν θα θέλατε το φούρνο μαγειρέματος τοποθετημένο σε στήλη ή κάτω από τον πάγκο. Από άποψη εργονομίας η πρώτη επιλογή είναι σωστότερη καθώς δεν χρειάζεται να σκύβετε.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε αν χρησιμοποιείτε συχνά φούρνο μικροκυμάτων. Αν απλά τον χρησιμοποιείτε για να ζεσταίνετε νερό τότε απλά δεν σας χρειάζεστε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις συσκευές. Κρατήστε μόνο τις απαραίτητες, και μάλιστα τοποθετήστε τες σε εύκολα προσβάσιμες θέσεις και ξεφορτωθείτε όλες τις υπόλοιπες. Η κουζίνα σας πρέπει να αποπνέει ηρεμία και καθαριότητα και δυστυχώς οι πολλές ηλεκτρικές συσκευές προκαλούν σύγχυση. Γενικά θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε εκείνες τις συσκευές που πραγματικά χρειάζεστε.

Ερώτημα 4: Πόση και τι είδους τροφή αποθηκεύετε;

Το θέμα αυτό αφορά κυρίως στον σχεδιασμό των ντουλαπιών και των ραφιών όσο και στην επιλογή του σωστού ψυγείου. Γενικά, οι πολυμελής οικογένειες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για χώρους αποθήκευσης και συντήρησης τροφών, αλλά ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος. Ένα μεγάλο ψυγείο καταναλώνει πολύ ενέργεια και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το χρειάζεστε. Επίσης ο ξεχωριστός καταψύκτης είναι εξυπηρετικός μόνο αν καταναλώνετε συχνά κατεψυγμένα τρόφιμα.

Οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ των πελατών τους. Μερικοί, τρώνε λιγοστά κατεψυγμένα προϊόντα ενώ κάποιοι άλλοι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες κρεάτων, λαχανικών, ετοίμων φαγητών στην κατάψυξη. Για τους πρώτους, το απλό ψυγείο με ενσωματωμένο καταψύκτη θα ήταν υπεραρκετό ενώ για τους δεύτερους θα απαιτούνταν ακόμα και ξεχωριστός καταψύκτης.

Πολλές σύγχρονες κουζίνες έχουν ειδικό κάθετο ντουλάπι (τροφό-αποθήκη), που τοποθετείται συνήθως δίπλα στο ψυγείο, και χρησιμεύει για την αποθήκευση εκείνων των τροφίμων που δεν μπαίνουν στο ψυγείο (όσπρια, πατάτες, ρύζι, κλπ).

Ερώτημα 5: Τι ανάγκες έχετε σε αποθηκευτικούς χώρους;

Αρκετοί άνθρωποι, διαθέτουν δυο ή τρία σερβίτσια φαγητού, ποικίλα σκεύη μαγειρικής, ένα πλήθος από τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Για αυτήν την κατηγορία χρηστών, τα πολλά ντουλάπια και συρτάρια είναι απαραίτητα. Σκεφτείτε μόνο, ότι η κατσαρόλα καταλαμβάνει μια ολόκληρη θέση στο ράφι του ντουλαπιού. Αντιθέτως, υπάρχουν χρηστές που ζουν με πιο λιτό τρόπο και δε χρειάζονται πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.